Christian Aanensen, elektro - og vedlikeholdsansvarlig og produksjonssjef Marianne  Brandett ved Hydro Vigelands brug foran strømforsyningen.
Christian Aanensen, elektro - og vedlikeholdsansvarlig og produksjonssjef Marianne Brandett ved Hydro Vigelands brug foran strømforsyningen.

Jobber kontinuerlig med å spare energi

Hydro Vigeland kom til finalen i kåringen til Eyde-prisen 2024 på grunn av sitt kontinuerlige arbeid med å spare strøm på alle områder - i både produksjonen og hallen. Nå har Hydros større bedrifter lagt merke til den lille søsterbedriften i Vennesla.

Kun 35 personer jobber ved Hydro Vigelands brug i Vennesla. Men det er 37 oppvakte hoder, som stadig ser rundt seg på ting som kan bli bedre og mer energieffektivt. Med en egen energiledelsesgruppe på huset, møtes de på tvers av faggrupper for å legge frem tiltak. Det kan være alt fra å foreslå å dele fabrikkhallen inn i to rom, med rulledører fra taket, så ansatte kan jobbe under varmere forhold, uten å fyre for kråkene, til automatiske prosesser i produksjonen. 

Men det som elektro - og vedlikeholdsansvarlig Christian Aanensen er mest fornøyd med, er de nye sensorstyrte ledlampene i hallen som har spart Hydro for 90% strøm på belysning. 

På catwalken 

-Det er som å gå catwalk når jeg går inn der om morgenen, sier produksjonssjef Marianne Brandett, som også er storfornøyd med dette energibesparende tiltaket.

Ved siden av at hun kan nyte følelsen av at lysene slår seg på for henne, har de spart bedriften for mye strømutgifter. Og uten de store investeringene.  Innkjøpsutgiften ble tatt fra strømkontoen gjennom en nedbtalingsplan som tilfører mer og mer av overskuddet tilbake til bedriften.

Fra sløsing til sparing

Det har ikke alltid vært sånn at strømsparing har vært langt fremme i bevisstheten til de ansatte ved Hydro Vigeland - som ligger rett ved Vigelandsfossen. Tidligere fikk de strømmen «gratis» siden fabrikken og kraftverket var under ett. Nå er det markedspris for strømmen, og dermed et større poeng å spare energi.

-Her har vi 60% besparelse på energi med å bytte ut til direkte oppvarming og temperaturstyring på formene. Med temperatuursensorer skrur de seg av når de er varme nok, sier Aanensen, og peker på karene med flytende aluminum oppi.

Gode sideeffekter

Som en positiv sideeffekt av energisparingen, har de ansatte også fått bedre HMS-sikkerhet og et bedre miljø å jobbe i. Bedre belysning med de nye ledlampene, varmere innetemperatur på kalde dager i rommet som er innelukket, og bedre sikkerhet rundt karene med flytende aluminium når det er mindre risiko for metalleksplosjon og at de sprekker på grunn av stor temperaturendring. 

Oppskriften på å få til en god endringskultur i bedriften vet verken Marianne Brandett eller Christian Aanensen om de kan gi, men at de er en liten bedrift, med kort vei fra forslag til beslutningsorgan, det tror de har mye å si.

-Det er ikke så stor barriere for å få ting gjennom, sier Aanensen.

-Og så tror jeg vi har bidratt til å bygge en god åpenhetskultur her. Og en kultur på å bli bedre, sier Brandett.

-Og så er Christian veldig kreativ. Han elsker å komme opp med nye ideer - både smått og stort, tilføyer Brandett.

Ser til Hydro Vigeland

Alle de gode ideene, og det faktum at bedriften sparer mye energi, har åpnet øynene for de større bedriftene i Hydro-konsernet. Nå har Hydro Vigelands Brug blitt en pilot på energisparing. Og de kom til finalen, og endte opp med en andreplass i Eyde-prisen 2024, som skal gå til en bedrift eller gruppe som har jobbet aktivt med noen utvalgte bærekraftsmål.

-Det går an å gjøre mange forbedringer uten at det koster for mye, sier Aanensen.

Omlegging til en grønnere drift, likeså.

Den grønneste strømmen er den vi ikke bruker, er mottoet til gjengen på Hydro Vigelands brug. Det har gitt resultater.

Se filmen om Hydro Vigelands brug i finalen til Eyde-prisen 2024

 

 

 

 

 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev